·Prompt Mühendisliği
Sıcak Prompt Mühendisliği

Türkçe prompt yazarken dikkat edilmesi gereken 10 kural

#prompt-mühendisliği#türkçe-ai#ipuçları#chatgpt#claude
11 Mart 2026 344 0 yanıt
A
AnonimOPYönetici
11 Mart 2026· #1

Merhaba arkadaşlar! 🇹🇷

Uzun süredir ChatGPT, Claude ve Gemini ile Türkçe çalışıyorum. İngilizce promptlar kadar etkili sonuçlar almak için bazı püf noktalar keşfettim. İşte Türkçe prompt yazarken mutlaka dikkat etmeniz gereken 10 kural:

1. Net ve Açık Olun

Türkçede cümle yapısı esnektir ama bu belirsizlik yaratabilir. "Bir makale yaz" yerine "500 kelimelik, SEO uyumlu, yapay zeka hakkında blog makalesi yaz" deyin.

2. Bağlam Verin

Model Türkçe kültürel bağlamı her zaman anlayamayabilir. "Lise öğrencilerine uygun" veya "teknik bir kitleye hitap eden" gibi açıklamalar ekleyin.

3. Örneklerle Destekleyin

İstediğiniz formatı gösterin. "Şu formatta yaz: Başlık | Açıklama | Örnek" gibi.

4. Adım Adım Düşünmesini İsteyin

"Adım adım düşün" veya "önce ana noktaları listele, sonra detaylandır" gibi talimatlar çok işe yarıyor.

5. Rol Verin

"Sen bir Python uzmanısın" veya "Sen bir içerik editörüsün" gibi roller, çıktı kalitesini artırıyor.

6. Kısıtlamalar Belirleyin

"Maksimum 3 paragraf", "teknik jargon kullanma", "sadece 2025 sonrası bilgiler" gibi sınırlar koyun.

7. Çıktı Formatını Belirtin

"Markdown formatında", "madde madde", "tablo halinde" gibi format istekleri ekleyin.

8. İteratif Çalışın

İlk çıktı yeterli değilse "daha detaylı yaz", "daha basit anlat" gibi düzeltme promptları kullanın.

9. Negatif Promptlar Kullanın

"Yapma" listesi de ekleyin: "Teknik terimler kullanma", "500 kelimeden uzun olmasın".

10. Test Edin ve İyileştirin

Aynı promptu farklı modellerde deneyin. GPT-4o'da işe yarayan Claude'da farklı sonuç verebilir.

Bonus İpucu: Türkçe karakterlere (ı, ş, ğ, ü, ö, ç) dikkat edin. Bazı modeller bunları yanlış işleyebilir.

Sizin Türkçe prompt yazarken kullandığınız püf noktalar neler? Paylaşalım! 💬

0 Yanıt

Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapmalısınız

Tartışmaya katılmak ve yanıt göndermek için hesabınıza giriş yapın.

Bu Konuyla İlgili Diğer Tartışmalar

"Türkçe prompt yazarken dikkat edilmesi g..." başlığıyla ilgili konular otomatik listelendi.

Talk with Us