Anonim
Konu Sahibi0 gönderi
0 puan
Üye: 2026
Merhaba arkadaşlar! 🇹🇷
Uzun süredir ChatGPT, Claude ve Gemini ile Türkçe çalışıyorum. İngilizce promptlar kadar etkili sonuçlar almak için bazı püf noktalar keşfettim. İşte Türkçe prompt yazarken mutlaka dikkat etmeniz gereken 10 kural:
Türkçede cümle yapısı esnektir ama bu belirsizlik yaratabilir. "Bir makale yaz" yerine "500 kelimelik, SEO uyumlu, yapay zeka hakkında blog makalesi yaz" deyin.
Model Türkçe kültürel bağlamı her zaman anlayamayabilir. "Lise öğrencilerine uygun" veya "teknik bir kitleye hitap eden" gibi açıklamalar ekleyin.
İstediğiniz formatı gösterin. "Şu formatta yaz: Başlık | Açıklama | Örnek" gibi.
"Adım adım düşün" veya "önce ana noktaları listele, sonra detaylandır" gibi talimatlar çok işe yarıyor.
"Sen bir Python uzmanısın" veya "Sen bir içerik editörüsün" gibi roller, çıktı kalitesini artırıyor.
"Maksimum 3 paragraf", "teknik jargon kullanma", "sadece 2025 sonrası bilgiler" gibi sınırlar koyun.
"Markdown formatında", "madde madde", "tablo halinde" gibi format istekleri ekleyin.
İlk çıktı yeterli değilse "daha detaylı yaz", "daha basit anlat" gibi düzeltme promptları kullanın.
"Yapma" listesi de ekleyin: "Teknik terimler kullanma", "500 kelimeden uzun olmasın".
Aynı promptu farklı modellerde deneyin. GPT-4o'da işe yarayan Claude'da farklı sonuç verebilir.
Bonus İpucu: Türkçe karakterlere (ı, ş, ğ, ü, ö, ç) dikkat edin. Bazı modeller bunları yanlış işleyebilir.
Sizin Türkçe prompt yazarken kullandığınız püf noktalar neler? Paylaşalım! 💬
Zephyr-TR: Türkçe Açık Kaynak LLM Projesi — Teknik Detaylar ve Kullanım Kılavuzu
Mega Prompt Rehberi 2025: GPT-4o, Claude ve Gemini için Kanıtlanmış 15 Teknik
Mega Prompt Rehberi 2025: Sıfırdan İleri Seviyeye Tüm Teknikler
Chain-of-Thought Prompting Rehberi: Adım Adım Düşündürerek %40 Daha İyi Sonuç Alın
OpenAI o3 ve o4-mini Resmen Tanıtıldı: Benchmark Sonuçları ve Türkçe Performans Analizi
GPT-4o vs Claude 3.7 Sonnet — Türkçe metin üretimi testi
"Türkçe prompt yazarken dikkat edilmesi g..." başlığıyla ilgili konular otomatik listelendi.